Historie

Historie

Historien om Tommerup

Af historiker, Kristine Bjerno, Tommerup

Der vides ikke meget om Tommerups tidlige historie, men formodentlig er den grundlagt i den tidligt kristne periode (i slutningen af vikingetiden), som en udflytterby fra Brylle (der er ikke fundet forhistoriske/hedenske grave i området og det er derfor rimeligt at antage at der ikke har været en egentlig fast boplads før den kristne tid).

Nogen har spekuleret i om det har været en frigiven træl ved navn Tume, der er flyttet ud og med tiden er ”Tumes-torp” blevet til Tommerup. Dette bakkes op af et udtryk der i 1910’erne og 1920’erne var meget udbredt nemlig ”de Tommerup kæltringe” der ofte nævnedes sammen med ”de Vissenbjerg røvere”.

Tommerup nævnes første gang i 1334 i et testamente hvor en person får det gods ærkebispen købte i Tummætorp på Fyn.
Manden der beskænkes med disse gårde fra Tommerup tilhørte den fynske gren af den kendte Hvideslægt, der blandt andet talte Absalon. Denne adelsslægt sidder på Tommerup over det næste lange stykke tid, men fra 1548 blev en del af byen skænket til Skt. Knuds Kloster i Odense.
Fra 1655 til 1660 hærgedes byen voldsomt af sult og pest, blandt andet som resultat af svenskekrigene, hvor Tommerup blev plyndret to gange.

Fra 1660, hvor der var 114 indbyggere, er tallet steget støt op gennem tiden til samlet over 4000 indbyggere i dag (1600 i Tommerup/Knarreborg og 2400 i Tommerup st).


Læs mere om Borgen i Høgsholtskoven:

http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/142201/

Læs mere her: http://www.histfyn.dk/PDF/1923/historiske%20oplysninger%20om%20tommerup.pdf


Beskrivelse af Tommerup i 1920 og historien før:

Historiske Oplysninger om Tommerup Sogn. Af F. Hjort, Baagegård pr. Tommerup St.

Fra Slægtsforskernes Bibliotek

Besøg også Lokalarkivet på  www.tommeruparkiv.dk og Facebookgruppen Tommerup i gamle dage  

Tommerup Teglværk
Tommerup Teglværk

Stenøksen er et af de få oldtidsfund der er gjort i området. Den er fundet ved udgravningen til Tallerupsøerne. Læs mere.

Flinteøkse
Copyright: Odense Bys Museer.

Back to Top